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POLICY FOR PAYMENT OF EXPENSES AND FEES TO TRUSTEEES AND COMMITTEE 

MEMBERS 
 

Purpose: this Policy provides for Trustees and Committee members of the 

Friends of Penlee House Gallery and Museum to be reimbursed reasonable 

expenses properly incurred on behalf of the Friends in accordance with para 8(e) 

of the Constitution. 

 

1. In approving the payment of expenses, the Treasurer and Chair will bear in mind 
para 13(i) of the Constitution: All funds raised by the Society, after reasonable 
administrative expenses, shall normally be used to contribute to the purchase of 
pictures and artefacts for Penlee House or the support of exhibitions and 
educational activities therein as from time to time determined by the Committee. 
 

2. Travel and subsistence expenses: no payment will be made for attendance at 

functions and events organised by the Friends or for other events where 

attendance is voluntary. Payment will be made only for attendance at 

external events or functions where the person concerned has been asked to 

represent the Friends. 

 
3. Travel and necessary subsistence expenses will be reimbursed according to 

the scheme and the rates set by Penzance Town Council. Receipts must be 

produced when claims are made. Necessary car parking charges will be 

reimbursed on production of a receipt but members are encouraged to use 

the most environmentally friendly mode of travel where practicable. 

 

4. Other reasonable administrative expenses incurred by Trustees or 

Committee members will be reimbursed on production of receipts. 

 
5. Expenditure should not be incurred without the prior approval of the 

Treasurer, and if appropriate (for example acting as a representative of the 

Friends) of the Chair. 

 
6. Expenses should be claimed promptly and will be reimbursed by electronic 

payment. 

 
7. Trustee indemnity insurance cover will be purchased by the charity in 

accordance with clause 8) of the Constitution. 

 



 

 

8. Trustees or committee members will not normally be paid for work 

undertaken on behalf of the charity. A trustee or committee may 

exceptionally be paid a fee for a specific activity or service. Such a payment 

must be approved by the Chair and Treasurer and the trustee or committee 

member concerned must not be involved in any discussion or decision-

making concerning such a payment. 

 
Approved by the Trustees 4 October 2023 


